16 Ekim 2012 Salı

7 ZAYIFLAMA TAVSİYESİ

Ayurveda Uzmanı Ender Saraç ”Doğanın Şifalı Eli” adlı kitabında zayıflamak isteyenler için pratik diyet ve zayıflama önerilerinde bulunuyor. Ender Saraç’ın kitabında bahsettikleri tavsiyeler ile ağır egzersizler veya katı kurallı diyetler yerine sağlıklı yaşamayı yaşamınızın içine entegre ederek zayıflama yollarından bahsediyor. 1. Doğal bitki çayları tüketin: Sinameki, Rezene, Mısır Püskülü, Kiraz Sapı, Yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor. İdrar sökücü ve bağırsak faaliyetlerini düzenleyici etkileri olan bitki çaylarının dolaylı yollardan da olsa incelmeye ve kilo vermeye faydası dokunuyor. Bu çayların dışında Ihlamur, Patatya ve Nane bitki çayları ise size tokluk hissi vererek iştahınızı denetliyor.

Dolayısıyla daha az açlık hissediyorsunuz ve daha az kalori alıyorsunuz. 2. Geç saatlerde ağır besinler tüketmeyin: Akşamları geç saatlerde yemek yemek, yatağınıza dolu bir mide ile girmek, fazla miktarda et, yağlı peynir, beyaz un, beyaz şeker gibi gıdalardan tüketmek, yağlı çerez, cips, çikolata yemek ve asitli içecekler içmek zayıflamanın önündeki en büyük engellerdendir. Bu tarz besinleri tüketen insanların zayıflaması imkansızdır. Dolayısıyla bu tarz besinlerin aşırı miktarda tüketilmemesi, tüketilecekse bile en azında erken saatlerde tüketilmesi gerekiyor. Bol bol sıvı alın: Gün içerisinde bol bol sıvı almak önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Bunun yanında 3-4 fincan doğal bitki çayı tüketimi de kilo vermenize yardımcı olabilir. Doğal maden sularını asitli içecek kategorisine koymak doğru değildir. Doğal maden suları içlerinde bulundurdukları mineraller ile alkali bir yapıya sahip olduğu için bu kategoriye konulmamalıdır. Fazla asitli içecek içen insanlarda cilt problemleri, sindirim sistemi düzensizlikleri, mide yanma sorunları sık sık görülmeye başlandı. Bu yüzden vücuttaki asit-baz dengesi diyetlerde dahi sabit tutulmalı. Bunu sabit tutmak için doğal maden suyu ve şekersiz kompostolar tüketilebilir. Asit-baz dengesi korundukça vücutta sindirim sistemi bozuklukları da yaşanmaz.


 Diyet Sırasında aşağıdaki besinleri kesinlikle sofranızda bulundurun: Yulaf ezmesi, keten tohumu, müsli, yağsız beyaz et, tere ve roka, mevsim sebze ve meyveleri, bitki çayları, yağsız süt gibi besinleri sofranızdan eksik etmeyin. Ayurvedik etkisi bulunan besinlerin zayıflamaya da ciddi katkıları bulunmaktadır. Ayurveda etkisi bulunan yeşil elma, nane gibi besinler sağlıklı beslenmenize ve düzenli bir metabolizmaya sahip olmanıza yardımcı olacaklardır. Zayıflama sırasında vücudunuza dikkat edin ve olabildiğince vücudunuzu incelemeye çalışın: Zayıflama sürecinde vücutta bir takım deformasyonlar olabilir. Bu deformasyonlardan en sık raslananı vücuttaki çatlaklardır. Yapacağınız doğal karışımlar ile vücudunuza masaj yaparak kurtulabilirsiniz. İçerisinde susam yağı, biberiye yağı, kekik yağı bulunan bir karışım ile vücudunuza 15 dakika masaj yapmanız bu çatlakları ciddi anlamda azaltabilir. Zayıflamaya veya diyet yapmaya karar verin: Ender Saraç’ın en önemli aşama olarak gördüğü aşama zayıflamaya veya diyet yapmaya başlamaya karar verme aşaması. Daha önceleri çoğu zaman yeterince psikolojik olarak hazırlanmadan ”Bu pazartesi diyete başlıyorum” dediğiniz olmuştur. Bunu her yaptığınızda ve her defasında o diyete başlayamadığınızda kendinize daha sonraları gerçekten diyete başlayabilmek için zorluk çıkarıyorsunuz. Diyet yapmaya karar vermeden önce kafanız karışık olmamalı ve bu sürece psikolojik olarak hazırlanmalısınız.
 Karar verdikten sonra katı bir şekilde bir diyete başlamaktan ziyade kendinizi ve vücudunuzu alıştırarak diyet yapmaya başlamalısınız. Örneğin çok tatlı tüketiyorsanız, önce bir süre tatlıyı azaltmaya çalışmalısınız. Gün içerisindeki eski yemek düzeninizi bozmadan yemek sonraları günde 3-4 bardağı geçmeyecek şekilde doğal bitki çayları tüketmelisiniz. Zayıflama sürecinin ilk dönemleri çok önemlidir. Bir haftalık bir süreçte tartıya çıkıp 1 kilo bile verdiğinizi görmek sizi motive edecek ve sizi diyet yapmanın korktuğunuz kadar kötü bir şey olmadığına ikna edecek. Giydiğiniz giysilerin ve bulunduğunuz ortamdaki renklerine dikkat edin: Psikolojik olarak kanıtlanmış olmak ile birlikte kırmızı, turuncu gibi renkteki giysiler giymek veya bu renklerin çoğunlukta bulunduğu bir ortamda bulunmak vücuda uyarı yapıp iştahınızı açabiliyor. Bu renkler yerine koyu lacivert, siyah ,gri gibi renkler ise iştahınızı azatıyor ve daha az yemek yemenizi sağlıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder